Ligeti Angelus vehetett át kitüntetést Detroitban

Ligeti Angelus vehetett át kitüntetést Detroitban

image3

2013. szeptember 15-én a Detroiti Szent Kereszt Plébánia templombúcsújának ünnepén, detroiti lelkipásztori szolgálatának 20. évfordulóján Dán Károly nagykövet, New York-i Főkonzul a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át Ligeti Angelus ferences szerzetes részére, melyet közösség megtartó munkájáért, a Mindszenty hagyaték megőrzéséért és feldolgozásáért, valamint az amerikai magyarság identitástudatának megőrzése terén végzett munkájának elismerésére ítélt oda Áder János köztársasági elnök. Detroit, a csődbement amerikai iparváros több évtizedes hanyatlásának, útkeresésének, melynek a 2013 júniusában bejelentett csődeljárás volt eddigi mélypontja minden nyomát és negatív következményét magán viseli, mind a város, mind a környék. Az elhagyott, olykor düledező épületekkel szegélyezett detroiti külváros látképében, mint egy oázis emelkedik rendezett környezetével, magyar szenteket ábrázoló freskóival és üvegablakaival a Szentkereszt Templom.

image4

Nincs olyan Detroit Környéki magyar, aki ne tudná, hogy a Detroiti Szentkereszt templom és annak magyar közössége aligha válhatott volna a Midwest-i magyarság megmaradásának egyik sziklájává, illetve Detroit városának egyik megóvott építészeti műemlék nevezetességévé a két magyar ferences szerzetes Angelus és Barnabás Atya odaadó elkötelezett munkája nélkül.

Ligeti Angelus detroiti szolgálata mellett Kanadában, Windsorban, a Páduai Szent Antal Plébánia lelkipásztori teendőit is ellátja, az idén immár 10 éve, összetartva egy másik magyar közösséget a közeli határ túloldalán is. Dr. Bencsik Zita vezető konzul

nyomtatható változat