Evangélium 2020. november 20. – PéntekAmikor Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba, és kiűzte onnan a kereskedőket. Ezt mondta nekik: „Írva van: Az én házam az imádság háza. Ti pedig rablóbarlanggá tettétek.” Ott tanított azután mindennap a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek. De nem tudták eldönteni, hogy mit tegyenek vele, mert az egész nép odaadó figyelemmel hallgatta (tanítását).
Lk 19,45-48

Elmélkedés

A jeruzsálemi templomhoz érkezve, annak előudvarában Jézus kereskedőket talál, akiktől az áldozatbemutatáshoz szükséges állatokat vásárolták meg a zarándokok. Jézus azonban azt gondolja, hogy ennek itt, az Isten házában semmi helye. Isten Fiaként birtokba veszi az Atya házát és megtisztítja azt mindattól, ami méltatlan az imádás és tisztelet e helyéhez. Jézus mintegy védelmébe veszi Isten házát, eltávolít onnan mindent, aminek nincs ott helye, s újra átadja azt eredeti rendeltetésének, tudniillik annak, hogy ott az Istent imádják és tiszteljék. Cselekedetével, a kereskedők kiűzésével egyértelművé teszi, hogy a templom szent hely, a vallásos emberek istentiszteletének helye, ahol semmi keresnivalója nincs semmiféle gazdasági vagy kereskedelmi tevékenységnek.
Cselekedete után a következőt mondja: „Bárcsak felismernéd, ami üdvösségedre szolgál!” Figyelmeztetése egyrészt Jeruzsálem lakóinak, másrészt nekünk is szól.
Jó volna, ha földi életünk minden napján gondolnánk arra, ami halálunk után következik. Jó volna, ha életünk minden cselekedetében és döntésében szerepelne az üdvösség szempontja, s csak olyan dolgokat tennénk, ami közelebb segít minket ahhoz, hogy eljussunk az örök üdvösségre. Miközben végezzük munkánkat és teljesítjük kötelességeinket, ez legyen életünk legfőbb irányultsága és szándéka! Kérjük a Szentlelket, hogy mutassa meg nekünk mindazt, ami üdvösségünkhöz szükséges!
© Horváth István Sándor

Imádság

Uram, Jézusom! Segíts, hogy ne az emberi szenvedélyek, az érzelmek vagy az ösztönök uralkodjanak rajtam, hanem a te szelíd uralmad valósuljon meg bennem! Ne a szokások, az emberi elvárások irányítsák életemet, hanem a te akaratod keresése és teljesítése. Te uralkodj bennem! Te irányítsd az életem! Te vezess az örök üdvösségre! Uram, jöjjön el a te országod!

Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom új könyvemet, amely a jövő évi elmélkedéseket tartalmazza a napi evangéliumokhoz. 520 oldal. Ára: 2100 Ft/db. Szállítási díj Magyarországra: 1200 Ft. Fizetés utánvéttel a csomagfutárnak a könyvek átvételekor.
Szeretettel: István atya – Horváth István Sándor
2020. november 20.

Szívem első gondolata 2021
Ez nem egy gyermekimakönyv. A gyermekkorunkban tanult reggeli ima első sorát azért választottam címként, mert jól kifejezi, hogy a napunkat érdemes az evangélium olvasásával és az arról való elmélkedéssel kezdeni. Az évszám nem elírás, hiszen ez a 2013 óta megjelenő sorozat nem egy utólagos gyűjtemény, hanem a következő évi elmélkedéseket tartalmazza, jelen kötet a 2021-dik évi szövegeket. A Szívem első gondolata 2021. évi könyv az evangéliumi elmélkedéseket tartalmazza 2020. adventtől 2021. adventig. Szeretettel ajánlom azoknak, akik számára az evangélium olvasása a mindennapok éltető forrása.

Evangélium365 webáruház:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/191
Ha nem kényelmes Önnek a webáruházban a megrendelés, rendelését űrlapon is elküldheti. Az űrlap biztonságos, akkor is, ha esetleg az Ön böngészője mást jelezne. Szívem első gondolata 2021 rendelése űrlapon. Fontos: Ha a webáruházban rendelt, akkor ugyanazt a rendelést NE küldje el az űrlapon is!:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejVXAjPxxuDRk6x1xliVZHNS-SSejoXbnTomj6vOE_HhQLiQ/viewform


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201120.mp3

 


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

_______________________________________________
Evangélium365
https://www.evangelium365.hu/